+31 6 40 60 46 10 monique@moni-va.nl
Selecteer een pagina

Hoe ik na 25 jaar dienstverband besloot om zelfstandig ondernemer te worden

MONIVA Management & Office Support

Geschreven door Monique Aussems

13 april 2023

IIn deze blog neem ik je mee in mijn persoonlijke verhaal, hoe ik tot het besluit ben gekomen om te gaan ondernemen.

Er was altijd wel een reden te verzinnen om het niet te doen.

Angst voor van alles

In de afgelopen jaren dat ik in loondienst heb gewerkt, heb ik diverse keren op het punt gestaan om zelfstandig ondernemer te worden. Om verschillende redenen durfde ik de stap steeds niet te nemen. Bang voor het verlies van inkomen, dat ik niet aan klanten kon komen of ik vond het niet het juiste moment. Er was altijd wel een reden te verzinnen om het niet te doen.

 

Het kabbelde voort

Zoals velen van ons had ik samen met mijn man een gezin te onderhouden en een hypotheek te betalen. Dan was het toch ook wel comfortabel om een vaste baan te hebben en te weten waar je aan toe bent. Zo kabbelde het voort en ging ik door op de oude voet. Ongemerkt raakte ik de passie voor mijn werk kwijt. De uitdaging was weg en regelmatig had ik gedachtes als “wil ik dit nog wel?” en “hou ik dit nog wel vol?”

Ondertussen negeerde ik allerlei fysieke kwaaltjes, zette ik mijn kiezen op elkaar en ging ik gewoon door. Uiteindelijk werd 1 van mijn vragen beantwoord, want ik hield het niet meer vol. Het resultaat was een burn-out of een bore-out. Hoe je het ook noemt, ik was opgebrand en uitgeblust. Daar zat ik dan… nooit gedacht dat ik hierin terecht zou komen. Ik voelde me een loser, nutteloos en vooral heel schuldig. Het heeft een hele tijd geduurd voordat ik kon accepteren wat mij was overkomen. Daarna kon ik pas echt aan mijn herstel gaan werken.

De beslissing

In de hersteltijd lag de focus vooral op mijn energiebalans. In het begin kwam ik tot helemaal niets. In mijn hoofd wilde ik van alles doen, maar er kwam niets uit mijn handen. Na verloop van tijd bouwde ik mijn energie beetje bij beetje op en kon ik voorzichtig gaan nadenken over mijn toekomst. Want het was inmiddels wel duidelijk dat ik niet meer terug kon naar waar ik vandaan kwam. Daarmee was ook die andere vraag beantwoord. Ik besloot om een aantal online workshops te gaan volgen en kwam zo terecht bij de VA School van Hanneke Wessel. Na het volgen van haar webinar start een succesvolle business als Virtual Assistant’ heb ik me aangemeld voor de opleiding. Deze is volledig online en in mijn eigen tempo te volgen. Het is een praktische opleiding en het neemt je stap voor stap mee op de weg naar het zelfstandig ondernemerschap. Gaandeweg kreeg ik steeds meer energie en vertrouwen en zette ik die stip op de horizon. Ik ga mijn eigen business beginnen!

 

De voorbereidingen

Door mijn jarenlange ervaring in het bedrijfsleven wist ik ongeveer wel wat er geregeld moest worden om je eigen bedrijf op te zetten. Ik heb me 3 slagen in de rondte gelezen over belastingen, regelgeving, privacy, algemene voorwaarden en ga zo maar door. Als ik iets doe, dan moet het goed en grondig en laat ik niets aan het toeval over.

Ook de VA School gaf mij de nodige handvaten zoals het in kaart brengen van mijn ideale klant, het samenstellen van mijn dienstenpakket en tarieven. Maar ook het bedenken van een bedrijfsnaam, ontwerp van een logo, het inrichten en voeren van de administratie, inzetten van social media en het bouwen van een website. Allemaal nodig om een succesvol bedrijf op te bouwen.

Ook interviews met andere ondernemers die ooit die stap hadden genomen hebben mij heel veel inzichten en toch ook vertrouwen gegeven.

En nu?

Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en werk ik voor een aantal hele leuke opdrachtgevers, waaronder Féju ICT Groep. De eigenaar, Albert Jakobsen, kende ik al een hele tijd en hij wist van mijn plannen dat ik als zelfstandige ging werken. Toen er een plek vrij kwam op de backoffice, heeft hij mij benaderd en zo kwam ik aan mijn allereerste opdrachtgever. Ik werk er met heel veel plezier en heb inmiddels heel wat processen geoptimaliseerd. Albert is een drukke, ambitieuze & gezellige ondernemer en ik ben blij dat ik hem kan ondersteunen zodat hij zich kan focussen op zijn business.

Ondertussen ben ik ook hard aan het werk om een goede basis voor mijn bedrijf neer te zetten en zichtbaar te worden voor mijn doelgroep. Inmiddels is mijn logo en huisstijl ontworpen door

Essel Design en is mijn website gemaakt door Jussi Megens. Allebei leuke en ambitieuze vrouwen die ik inmiddels binnen mijn netwerk heb leren kennen.

Ik geniet heel erg van dit proces en om mijn plannen werkelijkheid te zien worden.

De toekomst zie ik met vertrouwen tegemoet. Ik voel dat ik op de goede weg zit en weet zeker dat er nog heel veel mooie opdrachten op mijn pad zullen komen.

Valkuilen

Ondernemen is natuurlijk niet altijd rozengeur en maneschijn. Er zijn ook schaduwkanten, zoals de onzekerheid voor de lange termijn, helemaal op jezelf te zijn aangewezen en de hoge kosten zoals verzekeringen en pensioen. Dat geeft me soms wel eens een onrustig gevoel. Daarnaast moet ik nog steeds goed op mijn energiebalans letten. Af en toe eens op de rem trappen en “nee” leren zeggen zijn nog aandachtspunten voor mij.

Ik ben echt heel blij met de keuze die ik heb gemaakt en ik geniet ervan om zelfstandig ondernemer te zijn, de vrijheid te hebben om mijn eigen werkweek te bepalen en de werkzaamheden te doen die ik ook echt leuk vind en waar ik energie van krijg.